miercuri, 25 martie 2009

articol publicat în Graiul MM - 24 martie 2009, autor Anca Goja







Cenaclurile Acrostih - o şcoală unde poezia se învaţă în joacă


"Şcoala poeţilor" condusă de ziaristul şi scriitorul Mircea Crişan a avut, luni, 16 martie, o nouă oră de curs, la fel de relaxată, interactivă şi nonconformistă cum i s-a dus faima. Cenaclul Acrostih s-a reunit, în Sala Cenaclului a Bibliotecii Judeţene "Petre Dulfu", în formulă mixtă, fiind prezenţi atît membri ai "aripii" băimărene, cît şi ai celei din Cavnic.


Iată numele celor prezenţi la întrunirea de luni: Camelia Cozmuţa (C.N. "Vasile Lucaciu", clasa a IX-a), Sara Marian ("Lucaciu", clasa a IX-a), Paul Tămaş (C.N. "Mihai Eminescu", clasa a XII-a) - din Baia Mare, Marcel Ungur (Clasa a XI-a), Andrei Moldovan (clasa a XII-a) şi Roxana Bud (clasa a X-a) - toţi din Cavnic, elevi la Grupul Şcolar Industrial. Doi dintre ei şi-au făcut "temele" şi au adus cîte o poezie; ambele poeme au fost scurtate, rescrise, reinterpretate şi replicate în cadrul atelierului de creaţie, încercîndu-se atingerea unei forme cît mai esenţializate şi "cristaline". "Încercăm să vedem lucrurile altfel decît le văd cei din jurul nostru, în mod obişnuit. E bine să nu luăm lucrurile aşa cum ne sînt ele servite de cei din jur; de obicei, se creează anumite cutume, anumite tipare la care sîntem tentaţi să aderăm, renunţînd la a mai gîndi pe cont propriu, la a mai avea propriile noastre păreri", le-a spus Mircea Crişan învăţăceilor, explicîndu-le, apoi, ce înseamnă adevărata poezie: "Dacă scrii poezia pe o coală, atunci cînd laşi foaia să cadă pe masă, ea trebuie să sune ca un cristal. Eu încerc să promovez poezia ca formă de comunicare interumană. Cînd scrii o poezie, e ca şi cum ai sta faţă în faţă cu cineva şi ţi-ai oferi sufletul pe tavă. Mesajul poemului trebuie să fie atît de clar şi de lipsit de podoabe, încît să ai impresia că îl vezi în faţa ta, tridimensional". După sforţări, glume, chicoteli şi brainstorming-uri, au rezultat cîteva poezii, care vor fi publicate pe blogurile cenaclurilor, acrostihbaiamare.blogspot.com şi acrostihcavnic.blogspot.com. Iată două dintre ele: "la masa din lemn/ încerc să-ţi scriu/ ţie Praf/ şters/ încerc/ să-ţi aştern păcatul/ care ne minte/cu adevărat/ îmi lipseşti din cuvinte" şi "Scufundă-mi/ crima-n pulberi/ că îndrăznesc/ să te privesc/ să-mi laşi/ mistere/ să-nghită/ prezent şi trecut./ Sîsîie pentru mine iubito ca un şarpe". Bineînţeles că puştii au primit şi temă pentru acasă, mai exact sarcina de a scrie o poezie şi de a o trece prin stilurile mai multor poeţi cunoscuţi.

Pe cele două bloguri se regăsesc şi creaţii rezultate în urma întîlnirilor anterioare, ale căror teme au fost "Poezia închisorilor" şi "Poezia patriotică". Dacă totul va merge bine, pe viitor va fi editată şi o revistă în format tipărit, care va conţine nu numai acest gen de exerciţii lirice, ci şi articole pe diverse teme. O altă dorinţă a lui Mircea Crişan este să iniţieze un concurs literar, care să se finalizeze cu publicare a unui volum cu cele mai bune poezii ale concurenţilor. Pentru a pune în aplicare acest proiect este, însă, nevoie de bani. Dacă iniţiativa aceasta stă sub semnul întrebării, în schimb e sigur că revista "Nord Literar" va găzdui, cît de curînd, o pagină cu creaţii ale membrilor celor două cenacluri "Acrostih". Doar dintre ei se vor înălţa viitorii scriitori ai Maramureşului...

Text şi foto: Anca GOJA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu